Változókori súlyproblémák

A változó korban sok nő számol be súlygyarapodásról, annak ellenére , hogy sem az étrendjükön, sem a mindennapi aktivitásukon nem változtattak. A Healthy Women Study vizsgálata szerint a perimenopauza* időszakában lévő nők átlagosan 2,3 kg-ot híznak, de egyesek akár több mint 4 kg súlytöbblettel is gyarapodhatnak. Ez nem csak az ösztrogén szint csökkenés hatására történhet, hanem az energiafelhasználás csökkenése miatt is. Néhány nő általános súlynövekedésről számol be, míg másoknál a mérleg nem mutat változást, azonban magukon tapasztalják, pl. hogy már nem tudják olyan könnyen begombolni a nadrágjukat.

A változókorban lévő nők elhízásának oka egyes kutatók szerint az ösztrogén-hiány. A perimenopauza* előtt a zsírpárnák a combokon, csípőn és a fenéken fordulnak elő leginkább, ám a menopauza alatt és után, az ösztrogén szint csökkenése általános testzsír növekedéséhez vezethet. Ebben az esetben a zsírpárnák a test középső részére fókuszálódnak, de ez a derékbőség növekedés más, mint amit fiatal korban tapasztalhatunk.

* A perimenopauza az utolsó menstruációt (menopauza) körülölelő időszak, amely néhány év.

A fentiek mellett a növekvő étvágy és kalória bevitel is hozzájárulhat a változókori súlygyarapodáshoz. Egy tanulmányban az éhségérzetért felelős hormon, a ghrelin szintje a változókorban lévő nőknél magasabb volt, mint a reproduktív szakaszban lévő vagy a posztmenopauzában lévő nőknél. Az alacsony ösztrogén szint akadályozhatja a teltségérzetért felelős, és az étvágy szabályozásába szerepet játszó hormonokat. Ebből adódóan a változókorban lévő nők hajlamosak több kalóriát fogyasztani és zsírt raktározni.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy számos változókori egészségügyi kockázat adódhat a súlytöbbletből. Ha képesek vagyunk az egészséges testsúly megtartására, vagy legalább minimalizálni tudjuk a súlygyarapodást, akkor valószínűleg csökkentjük ezeknek az egészségügyi kockázatoknak az előfordulását is.

Hogyan érjünk el eredményes fogyást a változókorban?

  • Csökkentsük kalória bevitelünket.
  • Étrendünk összeállításakor ügyeljünk a zsírbevitel mérséklésére, ugyanakkor a fehérjebevitel növelésére.
  • Iktassuk be életünkbe a rendszeres testmozgást.
  • A fogyókúránk eredményességét támogassuk a Klimin Slim Focus és a Klimin Slim Trio étrend-kiegészítő termékek szedésével.

A diétánk sikerességét mérőszámokkal ellenőrizhetjük. A legismertebb közülük a testtömeg-index (angolul body mass index, rövidítve BMI), amely a testtömeg és a testmagasság függvényében határoz meg egy viszonyszámot, melyből megtudhatjuk, mely súlykategóriába tartozunk:

<18,5 Sovány
18,5-25 Normál
25-30 Túlsúlyos
>30 Elhízott

Meg kell említeni, hogy a BMI érték önmagában nem mérvadó, ugyanis nem tesz különbséget a zsír- és izomtömeg között. Egészségügyi állapotunkat nagyban befolyásolja a testünkben lévő zsigeri zsír mennyisége, mely a hasüregben található belső szerveket szövi körül. Ez a zsírtípus különösen veszélyes, hiszen nem csak esztétikai problémát jelent, de számos betegség kockázatát is nagymértékben növeli, mint pl. a szívbetegség, magas vérnyomás, stroke stb.

A modern mérlegek, már nem csak a súlyunkat mérik, de lehetőséget nyújtanak a zsigeri zsírok, a vázizomzat, a BMI és a nyugalmi anyagcsere megállapítására is. A testzsír százalék megállapításának hagyományos módszere a bőrredők vastagságának mérése a test különböző részein, a test 3 illetve 7 pontján történő mérés.

A testzsír százalékok nem és életkor alapján a következő kategóriákba sorolhatóak:

Testzsír %:

Nem Életkor Alacsony Normál Magas Nagyon magas
20-39 <21 21-32,9 33-38,9 >39
40-59 <23 23-33,9 34-39,9 >40
60-79 <24 24-35,9 36-41,9 >42
Férfi 20-39 <8 8-19,9 20-24,9 >25
40-59 <11 11-21,9 22-27,9 >28
60-79 <13 13-24,9 25-29,9 >30
  1. Forrás: https://www.keresztesattila.hu/blog/bmi-testviz-haskorfogat-csonttomeg-tablazat-es-izomtomeg-szazalek-testzsirszazalek-normal-ertek-napi-kaloria/
  2. Gloria A. Richard-Davis, MD, FACOG, NCMP Forrás: https://www.menopause.org/for-women/menopause-take-time-to-think-about-it/consumers/2016/12/14/obesity-and-menopause-a-growing-concern

 

A változókori diéta támogatói: Klimin Slim Focus és a Klimin Slim Trio.