Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A jód hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, az idegrendszer normál működéséhez, és a bőr normál állapotának megőrzéséhez. A jód részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. A jód hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Természetes források a tengeri halak, a tenger gyümölcsei, tengeri zöldségek (pl. tengeri moszat), de a tejtermékekben is gyakran megtalálható.

Mennyi szükséges belőle?

NRV 100 % = 150 μg

Mit okoz a hiányállapot?

A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva). Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont elő tudja állítani. Kialakulhat kreténizmus, szellemi visszamaradottság.  Jellemző az izomgyengeség, hideg kéz és lábfej, összpontosítási nehézség, elhízás, fáradékonyság és hajhullás.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

UL = 600 μg

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Bármilyen pajzsmirigyre szedett gyógyszer esetén feltétlenül konzultáljon orvosával, autoimmun pajzsmirigy betegeknél nem ajánlott a jód szedése. Az ételek között előfordulnak úgynevezett goitrogének, melyek megakadályozzák a jód hasznosulását: káposztafélék, földimogyoró, őszibarack, mandula.